fredag 28 december 2012

Åre delikatess och lite provsmakning

Sedan förra året har Åre sin egna lilla delikatessbutik. I år har den blivit större och med restaurang. De har dessutom ett stort sortiment av våra produkter så nu är det dags att gå ner och bjuda lite på provsmakning. Tänkte se till att glada Årebor och gäster får prova vår goda Chilimarmelad från Fynbos Fine Foods i Sydafrika och vår tomattapenade med mozarella och vitlök och auberginekaviar från Lou Rigalou i Frankrike.
Chilimarmeladen är jättegod tilll en riktigt lagrad ost eller istället för en traditionell gele till vilt eller annat mörkt kött. Tapenaderna är perfekta att ha på crostini eller dutta på en pizza eller ha som tillbehör till maten istället för en sås.

Smaklig spis

onsdag 26 december 2012

Inte bara Julmat - lite vilt i stället

Visst är Julaftons julbord lite speciellt - du har alltid någon favorit och det ligger lite förväntan på julklappsutdelning och julfirande i luften.
Men redan nästa dag är jag inte längre lika sugen på att duka fram ett i stort sett likadant smörgåsbord bara lite äldre. De senaste åren har jag därför gjort så att du gör en tre rätters och börjar med en liten smörgås eller småsmörgåsar med några favoriter från Julbordet. Är jag riktigt snäll ser jag till att var och en får av sina favoriter.
I år hade jag som huvudrätt sedan en renytterfilé med rostad potatis och selleri och för att sätta lite julprägel på det hela serverade jag långkål till. Det blev väldigt trevligt. Långkålen passar jättefint till och den ger lite en fortsatt julstämning och sedan tycker jag det är gott. Inte blir det sämre heller av att det finns lite av barndomsminne med att långkålen serverades efter julafton - oftast på Annandagen förvisso men en dag hit eller dit gör ju inte så stor skillnad.
Till det övriga serverades också lite trattkantareller och en tranbärskompott.- så det blev en riktigt svensk vintermiddag. Annars skulle jag kunna tänka mig att Foodtwist Chilimarmelad med ingefära också passat bra till men den hade jag inte med mig upp till fjällen tyvärr.
Avrundade gjorde vi med ostar från Julbordet - lite Stilton avrundade fint.

onsdag 28 november 2012

Pulled pork: på ett väldigt enkelt sätt

I helgen var vi på en rysligt trevlig Brunch, där serverades bland annat tunna rostade skivor av surdegsbröd med pulled pork och fint garnyr - t ex tunna strimlor av vit rättika. Det fick mig att längta efter att göra det själv och när det sedan var så att det var extrapris på fläskkarren så kändes det ganska naturligt att det var definitivt dags för det.

Här i Stockholm var det och är fortfarande kvalifcerat skitväder så då kändes det också som riktig comfort food för en middag.

Efter att ha tittat på ett antal recept på nätet av det samt i någon eller några tidningar där man haft med det slog det mig att den Dreamsauce som Foodtwist importerar från Fynbos fine foods borde vara super till det här. Så så här gjorde jag min pulled pork

1, 2 kg fläskkare (mellan 1 till 1,5 kg funkar utmärkt
1/2 flaska Dreamsauce
4 smålökar
4 vitlöksklyftor
2 chipotlechillies
1/2 dl vatten.
1 - 2 msk whisky
salt och peppar
ev lite chiliflakes

Värm ugnen till 125 grader
Tag en stekgryta och slå i en bottenskyla vatten. Stekgrytan ska vara tjockbottnad och ha lock. Har du en knopp som inte tål ugnen (som t ex på en le Creusetgryta) så kan du linda dubbel aluminiumfolie runt knoppen så har du skyddat den.
Lägg i steken och gnid in den i generöst med Dreamsauce.
Mortla 2 chipotle, strö det över steken
Skiva lök och vitlök och strö över steken
Sätt in i ugnen med locket på och låt steka 4 - 5 timmar. Kolla av steken någon gång och ös den gärna. Skulle det torka ut så späd med lite vatten.
Tag köttet ur grytan och låt det svalna något sedan drar du sönder det med en gaffel och lägger tillbaka det i grytan i såsen som är där. Blanda alltihop och smaka av med whisky, salt, peppar och eventuellt lite chiliflakes om du vill ha extra sting. Det är inte vackraste maten men rysligt gott och godare blir det om du låter det stå och mogna lite och sedan värmer på det när det är dags att äta.

Vi serverade det med potatisklyftor, rostad majs, tomat och sallad samt en klick gräddfil med lite svartpeppar i.









måndag 19 november 2012

Granatäpplesallad med inspiration från Sydafrika

Alla har väl vid det här laget upptäckt att jag är ganska förtjust i hur de lagar mat nere i Sydafrika. Dels har de så många fina råvaror därnere och dels hittar de så många sätt att använda dem. I det moderna köket, framför allt nere i Western Cape får du hur mycket gott som helst.

Den här salladen tycker jag är typisk på många sätt, syrlighet, sötma och hetta blandas precis som olika konsistenser. Mycket av det jag tycker är ett signum för den sydafrikanska maten. Ändå lyckas man behålla råvarornas rena smaker. För oss nordbor känns den här salladen också som både en härlig färgklick och underbar vitaminkick nu i den mörka årstiden. Skam till sägandes så kanske inte rädisor är i säsong just nu men granatäpplena och clementinerna är det så jag tycker att vi kan njuta av den med gott samvete.

Granatäpplesallad med rädisor
Klyfta 10 rädisor och lägg i en salladskål tillsammans med utskyrna klyftor av 2 klementiner, 1 skivad grön chili, 3 skivade sticklökar, kärnorna från 1 mellanstort granatäpple.
Gör en vinegrett på olivolja och rödvinsvinäger eller Verlaque Granatäpple balsamico reduktion, salt och peppar.
Blanda försiktigt

Vi åt den tillsammans med köttfärsbiffar och klyftpotatis och dessutom en grönsallad men detta är en sallad som du kan ha både till fisk och kött tycker jag. Och sätter definitivt lite twist på måltiden


onsdag 14 november 2012

Äppelkaka med sting



Äppelkaka är gott - och i Mårtenstider så är det naturligtvis extra mycket på tapeten. Den traditionella skånska äppelkakan är ju god när man gör den med kavring men ack så mättande. Har man satt i sig svartsoppa och gås är man ju redan ganska mätt eller överhuvudtaget om man ätit en huvudrätt före. Efterrätten ska ju ge en balans till måltiden och runda av den.

Nyligen gjorde jag en variant som blev väldigt frisk och härlig. Jag tärnade äpplen i ungefär halva klyftor och lade i en form. Det var lite blandade äpplesorter - bland annat Maglemer och Åkerö som ju bägge är fasta. Har du inte tillgång till svenska äpplen föreslår jag att man använder Granny Smith eller en annan fast äpplesort.
Över detta strödde jag ett par matskedar rörsocker och ganska generöst med cashewnötter. Till sist ringlade jag på av Verlaques balsamico reduktion med Mango och Chili. I ugnen fick det stå tills äpplena var mjuka. 175 grader är en lämplig temperatur. Själv gjorde jag detta på landet och där är ugnen lite konstig så jag kan inte säga tiden så där jätteexakt - men ca 20 minuter blir nog lagom.
Mango och chilireduktionen gav en härligt brytning till det hela. Vi åt det som det var men lite glass är ju alltid gott till

fredag 2 november 2012

Fram för mera kokta grönsaker

Tycker jag är klart underskattat.
Handen på hjärtat - hur ofta äter du kokta grönsaker egentligen? Men välkokt med spänst och färg kvar så är det ju underbart gott. Och det finns så mycket man kan ha det till.
Tänkt dig ett helt fat med små fräscha lökar, fina morötter, lite majrova och rödbetor. Kanske lite rädisor och haricot verts också. Det är vackert. Du kan servera det som en enda rätt eller en enkel kött - eller fiskbit till. Du blir mätt och du har ätit bra. Ringla lite lite olivolja eller annan god olja på. Här tycker jag att det kan vara väldigt gott med smaksatta olivoljor som ger en liten liten touch och kryddning

Dessutom blir det ju väldigt hälsosamt och matigt. Jag är personligen av åsikten att det bästa för oss är att äta en blandad kost med riktig mat och inte för mycket. Då tror jag vi mår bäst. Då är det också så bra med kokta grönsaker för du blir fint mätt, det fungerar både kallt och varmt och dessutom är det lätt att laga. Flera rotfrukter kan man dessutom ha hemma och håller sig bra med rätt förvaring.

Vill du ha det som mera rent vegetariskt kan det ju vara gott med lite stekt svamp till eller en klassisk svampsås eller en ostsås.


onsdag 31 oktober 2012

Svamp och zucchini

Jag läste någonstans om svampfyllda zucchini och tyckte det lät som en trevlig rätt eller ett trevligt tillbehör. Och, yes box - det kan jag varmt rekommendera

Gjorde helt enkelt så här

4 små zucchini
1 finhackad schalottenlök
1/2 liter förvällda trattkantareller
1 - 11/2 dl grädde
Salt och pppar
Lite riven parmesanost

Dela zucchinin på längden, gröp ur kärnhusen och lägg i kokande, välsaltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av ordentligt
Stek svampen och löken och när den börjar bli stekfärdig häller du på grädden som du låter koka in nästan helt och hållet. Krydda med salt och peppar

Lägg svampen i varje zucchini och pudra med parmesanost

Gratinera i 225 grader varm ugn.

Vi serverade älgfärsbiffar men det går naturligtvis också att äta som ensamrätt. Som tillbehör räcker det till 4 - som ensamrätt blir det generöst till 2. En grönsallad sitter ju alltid bra till.

Tyvärr har jag ingen bild på det hela då jag har problem med överföringen från min nya telefon - måste testa lite till - då lovar jag att jag lägger upp en bild på det.

onsdag 24 oktober 2012

Tapas hos Vasastans ost och lite till

I torsdags körde Foodtwist ett evenemang tillsammans med Vasastans ost och Your wineclub med tema Sydafrika. Det var både vinprovning och olivoljeprovning. Your wineclub hade med sig 3 suveränt trevliga viner. Mina 2 favoriter var nog Anura, pinotage shiraz som jag tycker är ett osedvanligt prisvärt vin och en suveränt god vit ekad Chardonnay, Jordan.

Olivoljan provade vi våra 2 Andante 2012 års skörd. Andante görs ju av en liten gård ca 12 mil nordost om Cape Town. Med sina handplockade oliver och varsamt pressade får de fram underbara olivoljor och årets skörd har fått en härlig karaktär. Delicate i den högre flaskan är lite mer komplex och mildare med en pepprighet som kommer smygande lite fint efteråt. Mezzo i den fyrkantiga flaskan är lite kraftfullare och mera rättfram.

Men vin och olivolja kan ju bli lite lite och Pua på Vasastans ost hade gjort en härlig liten Mangosalsa med räkor, Verlaque mango & chili balsamic reduction och koriander och serverade en härlig Pecorino med lite Fynbos Tomat och Chilijam. Jag hade gjort smördegssnurror med Fynbos savourings - recept hittar du hos Foodtwist. Superenkla och kvicka att göra.

Trevliga gäster, kul diskussioner gjorde det hela till en härlig kväll. Den här typen av evenemang gör jag gärna fler gånger!

Pasta med en härlig krabbsås och avocado

Jag gillar söndagsmiddag - förhoppningsvis har man gjort något kul under helgen och det är dags att sammanfatta på något sätt samtidigt som det är uppstart för nästa vecka. Perfekt för att samlas och äta något enkelt och något gott.
Krabborna har ju nu varit fullmatatde ett tag och det går att äta dem på andra sätt än rätt upp och ner.
Den här pastan brukar vi göra ibland - såsen tar inte längre tid att göra utan du gör allt medan pastavattnet kokar upp och du kokar pastan

Så här gör jag till för 2 personer 
Rensa 1 mellanstor krabba - både klor, ben och skal.
Hacka en bananschalottenlök fin
Värm lite olivolja och bryn löken försiktigt
Lägg i krabbköttet och låt det steka med någon minut.
Tillsätt salt peppar och chili
Häll på en knapp dl grädde och låt koka ytterligare någon minut och smaka sedan av om du behöver mer kryddor.
Strö ner finhackad persilja.

Blanda med nykokad spaghetti eller linguine och toppa eventuellt med avocadoskivor - det sistnämda är inte nödvändigt - det blir gott ändå. Ät bums medan det är rykande varmt

onsdag 10 oktober 2012

Sydafrikansk vin- och matkväll den 18 oktober

    kl.19-21 hos

 Denna kväll kommer ha fokus på Sydafrika, tre olika viner, nyskördad olivolja samt en tapastallrik erbjuds för 299 kr per person.
Kerstin från Foodtwist kommer & presenterar sina oljor & tapasprodukter. Wineworld står för vinvalet.
Boka på pua@vasastansost.com


    Anmälan sker till
pua@vasastansost.com med namn och antal gäster samt telefonnummer. Betalning sker till vårt BG.

söndag 23 september 2012

Promenad och söndagsgryta

Jag har en väninna som jag regelbundet promenerar med. Samma runda varje gång. Drygt 6 km för mig något kortare för henne. Ett supersätt att umgås, hålla varandra uppdaterade och dessutom många gånger stimulerande diskussion om dagsaktualiteter.

Idag söndag körde vi lite tidigare än vanligt och jag utlovade dessutom söndagsmiddag då jag hade varit energisk på morgonen och startat upp ett riktigt långkok - det kunde puttra fint medan jag gick på yoga.
Det var ett för mig nytt recept och jag hade hittat det i Systembolagets tidning -- Bolaget nr3 2012.
Katalansk högrevsgryta med rökt paprikapulver, apelsin, oliver och chorizo.

foto från Systembolaget
receptet hittar du i länken ovan och jag måste säga att det här var en härlig höstgryta. Underbart mustig i smaken genom det rökta paprikapulvret, lätt att göra och det doftade underbart med gryta och apelsin i köket. Jag serverade det med en sallad och lite brushetta med Azadas apelsinolivolja för att förstärka det apelsiniga. Dessutom var det rysligt roligt att göra de karmelliserade apelsinskalen även om jag svor över att mitt siselingsjärn var gjort för högerhänta. Vill verkligen rekommendera det här receptet och dessutom vill jag slå ett slag för söndagsmiddagen - helt klart ett underskattat koncept. Servera då gärna en gryta som bara är att värma på så ni kan göra något kul tillsammans innan. Promenera, gå på konstutställning, sporta, gå på bio - ja listan kan göras lång. Något du gillar!

onsdag 19 september 2012

Personliga butiker med gott innehåll

Många av de butiker vi på Foodtwist arbetar med är väldigt personliga och gör mycket på egen hand. Och visst blir man glad när en sådan här bild och text dyker upp på Facebook.

De små krämerna i mitten, Sardinaden och Caviar de Aubergine importerar vi från Frankrike och burkarna till höger tar vi direkt från Fynbos 5 mil norr om Cape Town, Sydafrika.

Sardinaden blandade jag med lite creme fraiche i helgen (ungefär 50/50) och det blev en härlig sås att använda till mycket. Krabba till exempel som nu börjar bli extra fin och mumsig. Men också mycket väl till kalv eller fläskfilé .

De sydafrikanska grönsakssalsorna eller rörorna - kärt barn har många namn - är goda som de är men också riktigt riktigt mumsiga att ha med i en höstgryta. Varför inte en chili gjord på högrev som du ger en härlig rökig smak med salsan - burken med det röda locket!

Bilden härifrån är från Fröken Nilsson i Bromma! Som också har kampanj på det hela.

tisdag 18 september 2012

Det där med köttkvalitet

Det kött vi handlar i vardagen tänker man kanske inte så mycket på - det är mört, det funkar osv.

Men nu i veckan när jag var i Skåne köpte jag i den nyöppnade Höganäs Saluhall 2 fläskkotletter till mig och sonen då vi skulle hålla hushåll därnere och det inte skulle vara för mycket matlagning.

När jag så stekte den så inser man verkligen skillnaden på kött och kött. De här kotletterna fick en underbar stekyta, var lätta att steka och smakade jättegott och saftigt. Vad är det vi har gått miste om på vägen. Det är super att det finns nu flera som uppmärksammar detta och att det går att få tag på den här typen av kött igen. Kött som det var en gång i tiden - på riktigt.

Tills det finns lite mera överallt uppmanar jag alla att läsa på etiketterna och se att du verkligen får 100 % kött åtminstone inte 90% och resten är vatten, druvsocker, salt och konserveringsmedel. Usch.

Och glad när man får äta det som är riktigt riktigt bra. En poäng dessutom är att då behöver man inte lika mycket mat. Man blir mätt och nöjd och glad av mindre och man äter långsammare för att njuta. Så det är bara vinster med det!

torsdag 6 september 2012

Lax och linssallad - vardagsmat du kan bjuda gäster på

Det eviga bekymret - du slutar jobbet, behöver handla, kommer hem och alla är vrålhungriga. Ändå vill du servera riktig mat. Grillad lax med linssallad är just en sådan rätt som är enkel och kvick att laga och då du kan köpa lax i portionsbitar väldigt enkel att beräkna. Men har din butik en fiskdisk köp en bit färsk fisk och dela upp den i egna portionsbitar. Det blir godare och saftigare. Överhuvudtaget när du köper lax eller annan fisk se till vad det är för någon du köper - gå inte alltid efter priset för man kan verkligen lura sig själv. Bättre kvalitet smakar mer och smakar det mera blir du mätt lite snabbare och äter inte lika mycket.


Till 4 personer
800 g laxfile
saften från ½ citron
olivolja
salt och peppar
lite färsk rosmarin
3 dl Beluga eller Puylinser
4 – 5 tomater eller 250 g cocktailtomater, gärna Romantica
3 mogna avokado
olivolja – neutral eller med timjan
salt och peppar
färsk basilika och/eller färsk timjan
Skär upp portionsbitar av laxen och låt marinera en stund i olivolja, citron, salt, peppar och några rosmarinkvistar.
Skölj och koka linserna enligt anvisning på paketet. Normalt är det en koktid på 15 – 20 minuter. Häll av kokvattnet och skölj en gång till. Blanda med hackade tomater – eller klyftade om du använder cocktailtomater och avokado. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja. Det blir väldigt gott med Azadas timjansolivolja till.

Hetta upp en grillpanna och grilla laxbitarna på hög värme så du får fin grillyta men en kärna kvar i mitten.

Servera laxen, linssalladen och lite sardinkräm, ät och njut. Avrunda med en grön sallad

måndag 27 augusti 2012

Tomater med ett mumsigt innehåll

Det här är receptstöld men jag vill gärna dela med mig av det ändå. Orginalet hittar du hos Mat och vänner som överhuvudtaget har många goda recept och mycket kul och intressant om mat.

Det är tomater fyllda med en härlig fläskfärsblandning. Jag gjorde dem i lördags och serverade med råstekt potatis och fräscha lättkokta haricot verts. Skulle också kunna tänka mig att byta ut fläskfärsen mot lammfärs för att få lite mera smak.

Här är receptet - jag har skruvat lite på det så vill du ha orginalet så finns det i nr 4 2012

8 stora fasta tomater
250 g fläsk- eller lammfärs
50 g choritzo eller annan paprikakryddig korv
3 skivor gammalt vitt kantskuret bröd
1 dl mjölk
1/2 gul lök finhackad
1 msk slätpersilja finhackad
2 tsk timjan repad
lite chili
l klyfta riven vitlök
1 ägg
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

* Ställ in ugnen på 200 grader
* Skölj och skär lock på tomaterna, gröp ur innanmätet med en sked (spara det och använd till något annat). Salta tomaterna och locken invändigt och sätt upp och ner på tidningspapper.
* Dela upp brödet och låt det bli mjukt i mjölken
* Finhacka lök, persilja och korv
* Krama mjölken ur det uppblötta brödet och blanda noga med hacket , ägget och färsen .
* Smaka av med salt peppar, vitlök och chili
* Fyll tomaterna till bredden och lägg på locken
* Ringla duktigt med olivolja på (här är det gott med en ganska smakrik olivolja) och baka dem i ugnen ca 45 minuter.

måndag 20 augusti 2012

Finaste frukosten - också det enklaste

Nu på sensommaren kommer ofta underbara dagar - man vaknar upp och känner att det redan varmt och skönt i luften (natten har kanske inte ens varit kall). I lördags upplevde jag en sådan.

Vaknade av mig själv och gick ut i köket där jag lovat sonen att ta hand om den deg han satt dagen innan och som fått stå och jäsa i kylen. Lade bullarna på plåten i rumstemperatu och satte ugnen på uppvärmning. På med joggingkläderna och innan jag gav mig ut på min lilla, lilla morgonrunda satte jag på vattenkitteln så tevattnet skulle vara precis lagom när jag kom tillbaka. Fin löpning på vår lilla ös fina grusvägar där man ser vatten på alla håll under en sådan tur. Även några få km gör mig svettig och nöjd.

Nu fick bullarna åka i ugnen och teet bryggas och medan det gräddades och drog så kunde jag gå ner och ta mitt älskade morgondopp - bäst är det sådana dagar då vattnet ligger alldeles stilla. Skönt skönt med doppet och på vägen upp igen till huset plockade jag så mycket hallon och blåbär att det blev lagom till en tallrik fil.

Så fick jag finaste frukosten - nygräddade bullar, fil med nyplockade hallon och blåbär (och en persika) och nybryggt te och det på bryggan i solen. Det gäller att ta vara på de små detaljerna.

Degen som jäser över natten är en vanlig vete- eller dinkeldeg på 5 dl kall degvätska och kanske med en matsked honung i.



lördag 28 juli 2012

Tomatsås till grillat

I veckan hade vi grannarna på landet på middag - det är alltid jättekul för man vet att det blir trevligt. Att bo på ö innebär att man planerar maten men vår grill hade strulat och det hade man förstås tänkt använda sig av för en god köttbit.
Grillen fick vi gudskelov ordning på - det var regulatorn som hade gett upp. Aha tänker någon - hon använder gasol. Ja det gör jag och jag tycker att kan du hantera kolgrillen med indirekt grillning så blir det oslagbart men jag gillar också att saker är enkla och det är det normalt med gasolgrillen.
Till köttet (en fin oxfile som maken tagit med sig från Sydafrika) ska det ju vara lite tillbehör. En mangosalsa - den hittar du på Foodtwist hemsida http://www.foodtwist.se/ och en tomatsalsa. Tyvärr hann jag aldrig ta någon bild men jag kan rekommendera den varmt då den är så enkel att göra även i ett enkelt "på landet" kök.
En burk konserverade cocktailtomater av god kvalitet som du rör om i lite lätt. En 1/2 dl ca av Verlaques Basil olive oil and tomato balsamic reduction blandas i. Riv ner en vitlöksklyfta och lägg i lite chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Har du färsk lök använder du det fräscha av blasten och strimlar i. Annars lite av det gröna från en purjolök. Resten av löken lägger du på grilllen!

tisdag 17 juli 2012

Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Igår hade jag köpt en ny kökstermometer en sådan som passar när man grillar och kan sticka in i köttet och kolla temperarturen och sedan ta ut igen.
Glad över denna nya pryl ville jag absolut prova den samma dag så jag köpte en liten trind fläskkarréstek för att grilla hel och tänkte att det skulle bli jättekul att låta den ligga där på grillen ett par timmar och bli mör, saftig och smakrik.  - Men det blir inte alltid som man tänker sig - dels kom vi iväg senare till landet än vad som var tänkt och bara där blev det ju lite snålt med tid men jag tänkte det löser sig nog i alla fall. Så kom vi till marinan där vi har vår båt liggande och vi börjar lasta och en av oss ska starta motorn så den ska hinna bli lite varm - nada! Batteriet har laddat ur - vi hade glömt stänga av elen häromdagen så bara oss själva att skylla. Som tur är fanns sonen på ön och kunde ta snurran över och hämta oss och det var nästan stiltje och vackert väder så vi, maten och alla andra grejor slapp bli alldeles nedstänkta. Fast det tog ju ganska mycket längre tid. Så väl framme så var det knappast tid att låta en liten stek stå och gosa sig i ett par timmar på grillen. Ok vad gör vi då istället?? Skär köttet i skivor och grillar eller tar vi ungdomarnas överblivna korv. Det blev det senare och dessutom istället för nykokt skånsk färskpotatis och polkabetor fick det bli resterna av deras kokta potatis som en potatissallad + lite squash och aubergine som de aldrig hade grillat kvällen innan.
Så på med grillen - NEJ - den går inte igång ordentligt och kolen till träkolsgrillen är nästan slut sedan kvällen innan. Trots att vi trixar och kollar blir det bara lite lågor och ingen ordentlig värme. Ja vad gör man? Jo steker korven som alldeles vanligt i stekpanna och grönsakerna i en annan. Och sätter sig ner och njuter av middagen och en ovanligt vacker sommarkväll för att vara i år 2012.

Och idag - vi har fått ordning på grillen och batterierna till båten är på laddning. Nu ska vi se om vi kan få ordning på gräsklipparen också.
Och vill det sig väl upphör regnet så den lilla steken kan få stå och gosa sig ikväll istället.

tisdag 19 juni 2012

Fredagskväll med mixed grill

Vi kom ut till landet hela familjen i fredags och bara det var sällsynt numera, så då fick vi ju fira lite extra. Det var en fantastiskt fin kväll med stilla vatten och vackert ljus

Samtidigt ville vi fixa maten rätt raskt för naturligtvis hade saker och ting tagit längre tid än vi trott så alla var jättehungriga.
Färskpotatisen skrubbades och sattes på spisen - vattnet hade vi kokat upp i förväg i den elektriska kokaren för att våra gamla gjutjärnsplattor är inte så snabba. Köttet - lammkotletter, merguez och en stor fin skiva entrecote att dela på fick rumstemperatur och grillen sattes igång. Sonen blev grillmaestro och innan köttet lade han på marinerade paprika bitar,champinjoner och hel purjolök.
Själv gjorde jag en salsa med gurka tomat och det gröna på purjolöken med en dressing av vår granatäpplevinäger från Verlaque samt Andantes medium olive oil. Fräscht och enkelt. Till den salsan kan man gott kosta på sig att kärna ur tomaterna och ta bort stjälken samt att skala och kärna ur gurkan, det vinner en hel del på det.

Och så kunde vi sätta oss till bords i det vackra kvällsljuset och med en Grenache, direktimporterad från Languedoc.
Njutning
Behöver jag säga det att även om vädret blev sämre under helgen så fortsatte våra matnjutningar och nu har jag hittat lammentrecote med ben. Det är som köttiga lammracks. Mums - och det serverade vi med en gratäng med tomater, aubergine och lök som fått baka länge med lite salt, peppar och vitlöksolja. Krångligare behöver det inte vara.

tisdag 12 juni 2012

Lyxig pasta till fredagkvällen med räkor

Maken och jag åkte ut till landet i fredags och kom ut till en underbar kväll. Ljuset strömmade genom huset och det var tillräckligt varmt för att vi skulle kunna sitta ute och äta. Som alltid när vi kommer ut så vill vi ha något ganska enkelt och vi satt ju också med en hel del rester från studenten dagen innan.
Med att bryna vårlök och små bitar morot i lite olivolja - här tycker jag Andante medium är bra som en olja med lätta toner, god smak och fin gräsighet och liten pepprighet men inte för dominerande.Lägg i räkorna och tänk på att bara ha sådana som är grönmärkta. Häll därefter över någon dl vitt vin (vi hade lite skumparester) Har du föresten vinskvättar över från ett kalas lägg dem i småburkar och frys till senare tillfälle - perfekta att ha i maten.
Tillslut toppade jag det hela med lite cocktailtomater och chili och smakade av med salt och peppar och serverade med pasta.
Lite slabbigt när man ska skala räkorna men det blir så gott när de är stekta med skal och allt.

Studentbuffe

Jag har varit skrivtyst ett bra tag men förutom det vanliga har jag lagat mat till studentmottagningar, först till en ungdomskompis och sedan till sonens mottagning.
Alltid när man planerar så är det hela att få en balans på maten och att där finns för alla att tycka om. Dessutom är ju allra viktigast att festföremålet tycker det är gott.
Så till sonens student blev det
charkuterier
citrongravad lax (han äter inte lax)
mangosalsa
blandad grönsallad
västerbottenpaj
färska morötter och rädisor
oliver
Taleggio och Appenzeller med hembakat bröd och knäckebröd
Hallonpannacottapaj



Självklart serverades det av Foodtwist produkter till maten här. Både chili and ginger jam till osten, olivolja till salladen och våra grönsaksröror till charkuterierna.
Ett par små tips - när du gravar laxen, förutom dillen så hade jag en massa strimlat citron- och limeskal som ger en frisk smak. Dessutom så här på bufféer så tärnar jag laxen istället för att skiva den - det blir mycket lättare för folk att äta om det är trångt. Det blir också gott att strimla rädisor eller fänkål tunt över laxen när du serverar den
Det här är en buffe som är lätt att fixa till själv utan att det blir förmycket jobb och vill man göra det lite enklare för sig så kan man naturligtvis köpa brödet på sitt favoritbageri! Västerbottenpajerna kan du lätt göra i förväg och frysa för att sedan ljumma till mottagningen på ungefär 160 grader.
Hallonpannacottapajen hittade jag förövrigt i en kokbok som hette somrigt och den var busenkel att göra till och med för mig som så väldigt sällan gör efterrätter!

fredag 25 maj 2012

Prova våra goda sydafrikanska produkter hos Sabis idag

Sabis Fältöversten är en underbar butik med massor med härliga färskvaror, grym ostdisk, makalös fiskdisk och en massa gott kött och stor stor grönsaksavdelning. Men de har också massor av smaksättare som passar bra till - bland annat ett sortiment från oss på Foodtwist.
Kom och smaka på våra chilimarmelader, våra splashes och vår fina olivolja. Allt från Sydafrika och inte långt från Cape Town.



Väl mött där!

onsdag 23 maj 2012

Kesoröra som tillbehör

Jag fick nyligen i present en matkasse - dels tyckte jag det var jättespännande att få se hur det fungerade med leverans och recept och allting. Naturligtvis lyckades jag ju inte följa recepten för jag ville fixa till något annat - det var ju dessutom så härligt väder. Hur som helst så var i kassen en burk Keso - något som jag faktiskt annars aldrig använder. Men någon röra till fläskytterfilén kunde man väl hitta på tänkte jag.

Med en massa hackade färska örter, citrontimjan, persilja, salvia och finskuret det gröna från en knippe färsk lök, ett gäng rädisor och så Azadas vitlöksolja, salt och peppar så blev det inte dumt alls. Inte blev det så mycket över heller annars hade jag nog tyckt att det inte hade varit så dumt till lite lunch idag men där får jag väl hitta på något annat.

måndag 21 maj 2012

Tapenader och cremer från Languedoc - nyheter hos Foodtwist

Vi på Foodtwist har fått in ett fantastiskt sortiment av 4 cremer och tapenader från Lou Rigalou i södra Frankrike. Perfekta att ha som tillbehör eller på snittar eller röra ner i lite creme fraiche.
Det är en riktigt klassisk grön Tapenade med en perfekt balans mellan sardeller och oliver, en härlig tomatcreme med mozarella, en spännande Sardincreme med espelette den franska chilin från Gascogne och så en Aubergine caviar. Samtliga är i fina små 90 grams burkar och till ett riktigt trevligt pris, 47 kronor per burk - nu har vi dessutom kampanj när man handlar för minst 300:- är det fraktfritt!
Håll också utkik för snart kommer vi ha lite fina paketerbjudande på ett urval av våra produkter.

På utkik efter sommarpresenter kontakta oss gärna direkt på Foodtwist så kan vi hjälpa till. Vad är mera uppskattat än lite goda grilltillbehör, olivoljor och kryddor? Vill du ha ett större antal offererar vi det gärna!

Vill du att vi ska komma ut till ditt företag för direktförsäljning så gör vi det gärna. Kontakt oss direkt  - alla kontaktuppgifter finns på hemsidan eller maila kerstin@foodtwist.se .

lördag 19 maj 2012

Lammytterfilé på grillen och så lite zucchini

Hade fått tag på en bit lammytterfile som var som en rulle så det tyckte jag kändes som en kul liten stek att lägga på grillen. Fyllde den med lite örtkryddor och periperikrydda från Nproducts hos Foodtwist och penslade med Verlaques wild flower honey balsamic reduction och lade på indirekt värme på grillen. - och bekänner jag använder gasolgrill. Just när man gör lite större köttstycken så är det väldigt behändigt och likadant om man bara precis vill grilla något lite så är det bara att sätta på istället för allt meck med kol och den elektriska tändaren.
Steken vände jag ungefär var 5 minut under 30 minuter och under de sista minuterna lade jag på tunna skivor av zucchinin. Jag hade skivat på längden med mandolinjärn och sedan låtit salt dra ut en del vätska innan jag bara hade lite chiliolja från Azada på inför grillningen.
Tillbaka till köttet så använde jag termometer för att se att det blev lagom rosa och tog det vid 58 grader och så efterstekte det till 61. Fortfarande var köttet fint rosa.
En stor blandad grönsallad fick komplettera och vi fick en härlig middag att njuta av samtidigt som vi njöt av det vackra ljus som var denna majkväll.


onsdag 16 maj 2012

Kyckling och vårgrönt

Ugnen är underbar när det gäller mycket mat. Kyckling t ex är perfekt att steka i ugn, det är bara att stoppa in de bitar du väljer och vänta på att det blir klart
Igår stekte jag kycklinglårbitar 35 min och sista 12 minuterna lade jag in en extra plåt med vårprimörer - sparris, rädisor och vårlök som bara var vända i lite vitlöksolja från Azada. Grönsakerna blev om du lägger dem på grillen nästan. Bara att strö på lite flingsalt efterår och servera.
Kycklingen stekte jag i 210 grader varm ugn och under skinnet hade jag lagt lite cream cheese med örter och kryddor. Jag lägger gärna kött och grönsaker på bakplåtspapper då det minskar fettmängden jag behöver använda och sparar mig en massa tråkig disk.
Med grönsaker och kyckling som sköter sig själva i ugnen är det bara att servera sedan. Vi hade lite nässelstuvning till och ris för att tillfredställa sonen - själv hade jag nog tyckt det var godar med ett nykokta färskpotatisar

tisdag 15 maj 2012

300 snittar

I helgen hade jag glädjen att få göra snittar till mottagningen under Challenge Bernadotte - en av världens absolut vassaste fäkttävlingar, oftast med starkare startfält än under OS!
Med vanlig köksutrustning måste man göra det lite lätt för sig men här är några tips som jag tyckte funkade bra
Västerbottenpaj - skal med Kesella i så det inte blir så  mycket smör och så håller det sig lite bättre. Dessutom är det en av de få gånger jag använder färdigriven ost - det finns färdigriven Västerbotten som tur är. Till 6 pajer om 22 cm i diametersom du sedan gör småsmå bitar av behövs
Till degen
6 dl mjöl
2 pkt kesella
100 g smör
Till smeten
5 dl röd mjölk
5 dl creme fraiche
9 - 10 dl riven ost
salt, peppar och cayenne

Laxsnittar på kavring - Hacka 1 kg kallrökt lax, 1 stor knippe ramslök fint strimlad , 25 cm pepparrot riven (här kan du utan vidare ta mer om du vill ha mera sting och 1 kg creamcheese.Salt och peppar. Har du inte tillgång till ramslök föreslår jag att du använder 2 rödlökar och en stor knippe dill istället
3 kavringar- skiva ca 6 mm tjock . Har du stansformar så använd en i storlek så du får ut 2 st på en skiva - ca 3 cm i diameter. Stansa ut - lägg i den välblandade röran och tryck försiktigt ut ur formen - lättast blir att trycka neråt.

Biff a la Lindström på knäcke
Här har Systembolaget ett recept som är utmärkt. Jag gjorde det dock på 2 kg färs och ökade övriga ingredienser också . I creemcheesen blandade jag ramslök och persilja och körde med mixer så den blev härligt grön. 2 kg färs gav ungefär 140 små biffar/bollar så det blev lite fler än 100.

Jag är lovad bilder på det här och när det kommer så lovar jag lägga upp det!


lördag 5 maj 2012

Kävlinge marknad

är ett stort event i samhället. Matmakarna den fina delikatessboden hade laddat upp och stod på gågatan utanför butiken.  Roger, ägaren brassade fried rice med kyckling och grönsaker på ett jättelikt paellafat så det doftade härligt längs hela gågatan. Solen gassade och folk hade trevligt
Jag var med från Foodtwist och hade provsmakning på en massa av våra produkter - nästan alla som provade tyckte det var jättegott och det blev både en och annan burk handlad hem till lördagmiddagen eller som present. Men också många som tyckte att sydafrikanska produkter var lite för exotiskt för att våga smaka - detta matland som är så fantastiskt och som har smaksättningar som stämmer så väl egentligen med vår svenska matkultur. I vinägern möts syra och sötma. Egentligen precis som i våra ättiksinläggingar. Hetta hittar de med chilin - vi har använt senap och pepparrot för att ge sting. Den förra kryddan, senapen är ocks mycket populär i kryddblandningar även där.

måndag 23 april 2012

Rödbetor och Ramslök - så enkelt så, så gott

Min syster var häromdagen rysligt snäll och skickade upp ett knippe Ramslök till mig i posten. Och då vill man ju gärna använda det till något gott.
Eftersom jag hade lite rödbetor hemma så gjorde jag den här salladen och där jag helt enkelt blandade kalla kokta rödbetor med strimlad ramslök och strödde på lite valnötter. God olivolja - jag använde Andantes medium som är lite kraftfullare än deras Delicate. Ett annat alternativ kan vara Azada organic Piqual. Och så lite salt och peppar.



fredag 20 april 2012

Hemmagjord pizza - inte bara fredagsmat hos barnfamiljen

Jag måste säga att jag är pizzanörd och tycker det är så jättegott. Vet - det är inte nyttigt, det är fett, det innehåller en massa kolhydrater, det är junkmat osv. Men faktiskt med handen på hjärtat - om du gör din pizza själv så kan du faktiskt styra det här och sedan måste du ju inte äta det stup i kvarten. Men visst är det gott en fredagkväll när det är regnigt och ruggigt ute och du inget annat vill än kura ihop dig och hoppas att det är något bra på TV. Tänk dig att få unna dig att vara en riktig coachpotato.

Såhär gör jag min pizza

10 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
2 msk olja
Bakvetemjöl special eller dinkelmjöl

Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Försök hålla degen så lätt som möjligt - precis så den inte kladdar. Exakt hur många del mjöl som går åt kan bero på lite, hur torrt ditt mjöl är och om du bearbetar den för hand eller i en matberedare.
Låt jäsa i ca 20 - 30 minuter eller 2 timmar i kylen.

Kavla ut på bakplåtspapper så tunt du bara förmår. Antingen gör du 2 stora pizzor (2 plåtar) eller så låter du var och en göra sin egen pizza.
Värm under tiden plåtarna i ugnen(250 grader) - det blir mycket bättre resultat då.

Sedan lägger du på tomatsås, dina ingredienser och mozarella. Lägg ganska tunt med mozarella så inte osten börjar dominera. Jag brukar köpa riktig mozarella och riva själv istället för att köpa färdigriven ost.

En enkel och god tomatsås är att smälta 1 mycket finhackad lök, 1 finhackad vitlöksklyfta och en liten bit fintärnad morot i god olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater av god kvalitet. Blanda ner lite örter som rosmarin, oregano och eller timjan och kanske någon persiljestjälk samt lite chili, färsk eller torkad och låt puttra en kvart. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.

Vad ska du sedan lägga på pizzan. Det är helt upp till var och en. Rostad zucchini eller aubergine är gott, svamp förstås, sardeller eller god korv eller skinka. Oliver, lökringar, kapris - ja det är verkligen humöret, kassan och vad man har hemma som får styra.  Har du några goda förslag får du gärna dela med dig.

fredag 13 april 2012

Soppa en kylig dag - tack för röda linser

Våren är så motsträvig och jag väntar och väntar på att vårvärmen ska komma tillbaka. Och så längtar jag efter vårgrönsakerna som så sakteliga börjar komma men det är ändå så att än så länge blir det som många kanske skulle kalla vinter mat.
Röd linssoppa är en sådan där varm och härlig rätt som jag gärna gör - dels för att det är snabbt och dels för att det blir så gott och så är det en soppa man håller sig härligt mätt på.

Att skriva ett recept på den här soppan är inte helt lätt då jag gör den lite på en höft. Idag blev det så här

2 tärnad stor potatis och 2 hackade bananchalottenlökar smältes i lite vitlöksolja (prova gärna Azadas) under svag till mellan värme.
Rör ner 2 dl röda linser och eventuellt lite kryddiga korvslantar. Lägg i ett par hela chilifrukter och 1 tsk paprikapulver.
Rör ner en burk krossade tomater eller om du har någon färdig tomatsås. Jag hade det så då fick den åka ner här. Komplettera med ca 7 - 8 dl buljong.
Låt allt småsjuda i 20 - 30 minuter tills linserna blivit lite mosiga.
Smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar och servera med ett gott bröd.

Sedan kan våren få vara hur motsträvig som helst - den kommer ju till sist i allafall och tills dess får vi njuta av varje litet härligt tecken som blåsippsbacken t ex


torsdag 5 april 2012

Hamburgare igen

Hos oss är det igen ganska ofta - men samtidigt så tycker jag att en hamburgare är bra mat och du kan variera den nästan i det oändliga.
Det som var lite annorlunda med gårdags kvällens hamburgare var att vi istället för bröd eller/och potatisklyftor gjorde tunna potatiskakor, typ rårakor som vi lade våra hamburgare på och toppade med en liten råkaka på toppen.

Och istället för traditionella salladsblad och tomat gjorde vi en sallad på cocktailtomater (romantica), avocado och machesallad som vi duttade ut ganska generöst runt hamburgarna.
Ost eller inte på hamburgaren är faktiskt en smaksak - vi toppade både med ost och ett en skiva ungstorkad skinka.

Nu ska jag iväg till Erssons i Fruängen centrum och kommer ha en massa provsmakning där - välkomna dit och smaka - du kan dessutom äta en god lunch där och köpa all din påsksill och ost och en massa annat gott!

lördag 31 mars 2012

Hos Fröken Nilsson

Igår var jag och demonstrerade Foodtwist produkter hos Fröken Nilsson i Bromma. I den charmiga butiken med de gulliga tjejerna var det jättetrevligt att få prata om våra produkter och låta kunderna provsmaka. Också kul att träffa kunder som redan köpt både av vår Andante olivolja och vår Aubergine och tomatsalsa eller Dreamsauce från Fynbos Fine foods.
Märks också att trots vädret börjar det närma sig grillsäsongen trots det kalla aprilvädret då många var sugna på köttillbehör. .
Själv tänkte jag tjuvstart med lite shortribs som just nu får förbräsera i rödvin. Efter det tänkte jag grilla dem och eftersteka lite i ugnen. I senaste Mat och vänner var det dessutom en sparrissalsa som lät spännande. Sparris, sockerärtor, avocado kan ju knappast bli fel.

måndag 26 mars 2012

Lamm i påsk - lammlägg med vårliga smaker och lite lammfond därtill

Lamm är det många som tycker hör påsken till och absolut - så jag tjuvstartade till söndagsmiddagen hemma med en liten lammlägg.
Jag köpte helt enkelt portionslammläggar och brynte och hade sedan i ugnen drygt 1 och en halvtimme på 140 grader. Kryddor - jag kryddade ganska rejält innan jag brynte med havssalt och koriander och sedan gned jag med vitlök, citronskal, rosmarin och timjan innan jag pressade 2 citroner över alltihopa innan jag satte in det i ugnen. Öste några gånger under tiden.

Sedan var det bara att ta ut och lägga upp på varma tallrikar till var och en. Det blir ganska mycket kött på varje litet lägg så det räcker fint med grönsaker till. Själva hade vi till lättkokta vårmorötter, sticklök och en stor härlig grönsallad. Till detta passade det fint med Azadas timjansolivolja - Azada tomillo

Då du varken har sås till eller någon potatis eller liknade kan du faktiskt unna dig en lite efterrätt - vi åt våfflor med glass och nytinade jordgubbar.

Och benen som blir kvar tycker jag man gott kan spara och koka av. Jag tog resten av skyn från bräseringen och hälled det och vatten på benen (vi hade 3 stycken) och så en gul lök och en morot och lät koka en timme. Du får då lite fond på ett väldigt smidigt sätt som kanske inte lika fyllig som om du gör enligt alla konstens regler men ändå är väldigt fyllig och bättre än tärning eller färdigköpt fond.

onsdag 14 mars 2012

En resa genom Regnbågsmatens land


Lördagen den 24 mars berättar jag om det Sydafrikanska köket och alla dess influenser från olika håll.
Det blir både om det traditionella köket men också historia hur olika kök kommit att påverka maten i Sydafrika. Men också en berättelse om det moderna Sydafrikanska köket med allt vad det kan innebära.
Vi bjuder på snittar och ett glas vin med Sydafrikanskt ursprung, alternativt ett glas alkoholfritt. Det blir även tillfälle att prova Sydafrikansk olivolja och spännande Sydafrikanska fruktvinägrar.

OBS föranmälan är nödvändig.  OSA senast onsdag 21/3
Var: I butiken Olja & Oliv på Bondegatan 59.
När: Lördagen 24/3 kl 15:30
Välkomna !  Lena, Roland och Kerstin

Anmälan till : Bondegatan 59, 08-462 06 06, info@olja-oliv.se, www.olja-oliv.se, facebook.com/oljaoliv

fredag 9 mars 2012

Foodtwist i puckelpisten och hos Åre Delikatess

Vi har tagit oss upp till Åre där vi har en av våra stora kunder Åre Delikatess. Per där har skapat den butik med delikatesser som Åre så länge saknats. Ostar, korvar, skinkor från när och fjärran trängs med oljor, marmelader, vinägrar och Pers egna produkter. En härlig blandning av lokalt och de fjärran delikatesser som vi har vant oss att njuta av.
Hela vårt sortiment hittar du där och idag har vi provsmakning på det. Dessutom finns vi i målfållan för World cup i Puckelpist som går av stapeln i dag och i morgon.
I målfållan kommer vi bjuda på våra härliga chilimarmelad från Fynbos och även deras underbara Grönsakssavourings och Dreamsauce. I butiken kommer du även kunna handla och provsmaka våra övriga produkter.
Så leta dig ut i backen och se världens bästa puckelpiståkare och få något gott i  magen!

söndag 4 mars 2012

Matig salsa till helgköttet


Lördag och söndagmiddag med familjen tycker jag tillhör de gyllene stunderna i vardagen. Såhär när våren börjar knacka på dörren börjar jag alltid längta efter mera sallader och lite lättare måltider. Sedan gillar grabbarna i familjen majs.
Det här receptet kommer ursprungligen från Sydafrika där man nu är mitt i sensommaren och har massor med grönsaker i säsong. Det är ju lite sämre här just nu men jag tycker det är ändå sådant som vi inte odlar så mycket här hemma och som är i säsong därifrån vi får det.
Köttet jag använt är en flankstek, asado de tirado och inte så vanlig styckningsdetalj här i Sverige men i Hötorgshallen finns det och den är dessutom väldigt prisvärd. Perfekt att lägga på grillen också.

Det här behöver du för salsan
2 majskolvar
1 chili finhackad
1 - 2 msk Fynbos pepper and tomato savouring eller
8 soltorkade tomater
200 g cocktailtomater - gärna romantica
2 avocado i skivor
1 knippa hackad koriander
1 papaya, inte allt för liten och väl mogen skivad
1 citron
olivolja
salt och peppar

Krydda köttet med salt, peppar och chili eller periperi. Bryn på bägge sidor och sätt in i ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt sedan vila

Förväll majsen och skölj den och skär av kornen från kolvarna. Blanda med Fynbosröran, chili, tomaterna, avocadon, koriandern och papayan. Gör en dressing av citron och olivolja.

Skär upp köttet och lägg upp på salsan. Rostade småpotatisar passar bra till.

En middag som inte tar så lång tid att laga så man kan hinna med en massa annat kul också - som till exempel som idag en lång härlig promenad i marssolen!

måndag 27 februari 2012

Måndag middag - falukorv med syafrikansk touch

hemkomna från träningen var vi alla jättehungriga. Falukorv i ugn är en höjdare, dels kan du ha förberett det innan och så kan du bara slänga in det i ugnen när du kommer hem och så blir det alldeles lagom tills man har duschat och bytt om.
Jag tycker det är så skönt att kan jag förbereda llite innan jag drar iväg till mitt favoritspinning pass - antingen mat jag kan sätta i ugnen direkt eller så sådan jag kan sätta på direkt när jag kommer hem så blir middagstiden ganska rimlig i alla fall-
 När jag gör falukorv i ugn så snittar jag ner i skivor så långt som går så att jag inte skär igenom och sedan lägger jag godsaker i skårorna. Idag lade jag Fynbos paprika och tomat i basilika marinad i varannan och fransk senap i varannan. Och så ett gäng skivor ost ovanpå alltihop. Runt om lade jag klyftor av endive som jag saltade och penslade med olivolja. 20 minuter på 200 grader - när du kommer hem.
Samtidigt kan du koka potatis och göra potatismos. Och så förstås en riktigt knaprig sallad för allt det andar är så väldigt lättuggat.
Kanske inte den allra magraste måltiden - men populär. Och jag hann aldrig ta någon bild för familjen kastade sig på det.

måndag 20 februari 2012

Soppa, couscous och crostini

På onsdag den 22 februari kommer Foodtwist vara hos Fröken Nilsson ute i Bromma - alldeles vid Ålstens Torg när de ordnar kundkväll. Det kommer bli provsmakning av både det ena och det andra.
Fröken Nilsson är en sådan där trevlig butik med både färdiglagat och en massa andra godsaker, ostar, charkuterier och annat spännande
Där hittar du också vår Tomatsplash och vår Splash med hallon, Azadas vitlöksolja och deras Apelsinolja och så Andantes olivolja och Fynbos härliga aubergine röra.
Vill du komma och provsmaka under kvällen så anmäl dig till kundkvällen i butiken, http://www.frokennilsson.se/
Vi kommer också kunna berätta mera om allt du kan använda produkterna till och lite om det Sydafrikanska köket.

söndag 19 februari 2012

Annorlunda med Zucchini - en tarte

Jag börjar längta efter lite mera somrig mat ibland - inte bara grytor och den vanliga vintermaten. Och även om jag gärna äter efter årstiden så tycker jag att zucchinin närapå har blivit en basgrönsak som man ofta har hemma. Helst vill jag ha dem ganska små, de är helt klart bäst då och i det här receptet som jag hittade i en sydafrikansk mattidning ska man definitivt använda små zucchini. Det blir förresten lite bakvänt när man läser mattidningar från Sydafrika för deras årstider är ju tvärt emot våra och en hel del grönsaker växer hela året om. Men massor med kreativ och härlig mat skapar de - som det här i sin enkelhet

Det  blir ett litet annorlunda sätt att göra en tarte eller en paj. Den passar bra som en lätt rätt för sig själv med en grönsallad eller på ett buffébord.  Eller som en tapasrätt. Och den är både god kall och ljummen. Jag marinerar zucchinin i Azadas vitlöksolivolja , som du hittar hos Foodtwist, för att få en mild ren vitlökssmak men du kan naturligtvis riva ner 2 vitlöksklyftor i din vanliga olivolja
Det här behöver du
3 stycken små zucchini
Azada vitlöksolivolja, 2 – 3 msk
Salt och nymalen peppar
Filodeg, 8 ark
Smält smör
Ricotta, 250 g
Rivet skal från 1 stor citron
Parmesanost ca 50 gram samt extra för garnering
Färsk timjan

Gör så här
1.       Skär zucchinin i tunna skivor längs med. Har du skärmaskin eller mandolinjärn blir det lättast. Lägg dem i vitlöksolivolja med salt och peppar. Ställ åt sidan.
2.       Värm ugnen till 200 grader.
3.       Lägg filodegsbladen 1 och 1 på en plåt med bakplåtspapper och pensla med smält smör mellan vart och ett av de.
4.       Blanda ricottan med det rivna citronskalet och riv parmesanosten och blanda ner den också.  Smaka av och se om du ska ha i litet salt och peppar här också. Bred sedan ut smeten över filodegen. Lägg sedan ut zucchinin över alltihopa. Strö timjan över det hela
5.       Grädda i 20 till 25 minuter eller tills degen är gyllene.
6.       Servera varm eller kall. Vid serveringen hyvla lite extra parmensan på toppen eller servera vid sidan.



Vill du ha ett vin till så rekommenderas en oekad Chardonnay, varför inte den också från Sydafrika.