fredag 18 januari 2013

Kycklingben med paprika - superenkelt mitt i veckan

Som vanligt har jag hittat grunden i en av mina favorittidningar Taste. De har också en bra hemsida där man kan söka recept. Taste magazine. Det enda man behöver tänka på när man läser det senaste nummret är att de har årstiderna tvärtom mot oss och så är det ett sådant klimat att grönsaker och frukt kommer lite huller om buller mot vad vi är vana vid. Och så har många en så mycket längre säsong.
Vilket fall som helst gjorde jag denna kycklingrätt fast med Foodtwist produkter. Tycker det är roligt att kunna ge lite idéer på hur man kan använda de olika produkter vi har i sortimentet.
Receptet lade jag denna gång upp på hemsidan så klicka här så kommer du dit. Där finns också lite andra recept och jag lägger upp där då och då när jag inte skriver om det på bloggen.
En sak som jag tycker - använd kyckling av god kvalitet och färsk förstås. Det blir mycket godare och inte speciellt mycket dyrare.För att travestera på LÓreal - Because you´re worth it!

torsdag 10 januari 2013

Lätt som en plätt - blomkål och linser

Hittade finaste blomkålshuvudet igår och skulle göra något snabbt med det till middag när jag kom från träningen. Det skulle ju då gå snabbt (både jag och maken är hungriga då). Det skulle vara juste och smaka gott.
Maken kom först så han satte på linser (2 dl räcker till 2 personer) - jag gilla puy linser bäst men vilka svarta som helst funkar ju. De behöver ju koka en 20 - 30 minuter i saltat vatten. Har man varit förutseende kan de ju ha legat i blöt medan man var på gymmet men inte så denna gång. Medan linserna kokade så skar vi blomkålshuvudet i små rosetter och kokade dem separat i välsaltat vatten - det behövs inte mer än en 5 minuter. Därtill hackade jag en kruka gräslök och ganska mycket bladpersilja. Detta blandade jag med citronolivolja. Har du inte det kan du ta vanlig god olivolja och lite pressad citron och/eller lite rivet citronskal.

När kokningen var klar för både blomkål och linser så var det bara att hälla av kokvattnet, skölja av linserna lätt och låta det ånga av. Därefter blandade vi linser, blomkål och dressing och smakade av med salt och peppar. Och vi kunde äta!
Vi åt det med vanlig stekt falukorv som ju är jättegott. Se bara till att du har lite koll på vilken falukorv du köper det är så himla stor skillnad mellan bra och dålig. Ett annat alternativ är lite kokt skinka eller en bit grillad lax. Lax och linser är väldigt gott tillsammans.
Vill man ha ytterligare grönsaker är ju alltid en grönsallad välkommet. Tycker personligen att det är ofta gott att avrunda med det, för det ger mig känslan av avslutad måltid.


söndag 6 januari 2013

En riktig klassiker - Wienerschnitzel

Jag tycker att det är roligt att ibland laga riktiga klassiker. Nu efter 3 veckor när hela familjen varit hemma så var det plötsligt bara maken och jag som skulle ha middag. Efter att varit i butiken kom jag hem med ett par fina kalvschnitzlar och så var tanken född att testa att göra klassisk wienerschnitzel till middag.
En utmaning för mig måste jag säga då vi har en kvarterskrog i närheten som gör det alldeles utmärkt. Jag minns också när jag i min ungdom en sommar arbetade i Wien och där var wienerschnietzeln parametern på restaurangen - var den tillräckligt bra och var priset tillräckligt bra. I Österrike säger man att man ska få den så torr i ytan att du ska kunna sätta dig på den utan att få flottfläckar. Det har jag aldrig vågat testa. Eller haft lust att testa.
Nåväl jag började med att förbereda mina "pommes" till. Att göra riktiga friterade gör jag sällan hemma men ganska ofta skär jag potatisen i pommes frites stavar och vänder dem i olja och kör med flingsalt i ugnen på hög värme, ca 230 grader på bakplåtspapper. Och så rör jag om någon gång under bakningen, det brukar ta ca 25 minuter för potatisen att bli klar.
Att steka wienerschnitzeln är ju något som går ganska snabbt och även förberedelse arbetet. Se till att köttet är rumstempererat, salta och peppra köttet ganska generöst. Vänd det sedan först i vetemjöl, sedan i ett ihoprört ägg och till sist i osötat ströbröd eller panko. Därefter stekte jag köttet direkt på medelvärme i generöst med rapsolja (eller någon annan neutral olja). Här ska du ha så mycket fett så det nästan är så du friterar den. Det blir godare och krispigare och efteråt kan du lägga den på hushållspapper någon minut för att torka bort överflödigt fett.


Sedan är det bara att servera direkt med en skiva citron på toppen. Personligen bryr jag mig inte om ansjovis  eller kapris till och inte heller de gröna ärtorna. Däremot en stor fräsch grönsallad på ren sallad med krispiga blad och en dressing med olivolja, balsamvinäger och salt och peppar. Det är gott med lite syra på dressingen till salladen här tycker jag.