torsdag 29 december 2011

Nyårsmiddag i fjällen

Eller någon annanstans där det inte är lika lätt att få tag på vilka ingredienser som helst och du inte har samma köksutrustning som du är van vid.
Festligt till nyår men lättlagat, lite annorlunda och fräscht. I svenska fjällen går det idag att få tag på väldigt fina råvaror, både lokala och många gånger också andra delikatesser som vi har vant oss vid. Detta är ett förslag på en middag som går att göra även i ett ganska enkelt kök där utrustningen är begränsad. Det är lättlagad mat och allt går att göra på spisen så du behöver inte ens ugn och de flesta av råvarorna hittar du överallt eller så kan du ta något liknande om du inte hittar någon ingrediens

Sallad med parmaskinka, pistaschnötter och hyvlad choklad
Oxfile med råstekt potatis och lättbräserade grönsaker
Fruktsallad
Förrätt
Salladen gör du genom att ta en trevlig blandning av salladsblad i en färdig påse och lägga upp lite fint på varje tallrik. Lägg sedan ut skinka lite trevligt och strössla över pistaschnötter. Hyvla sedan vit eller mörk choklad på toppen. När du ska hyvla chokladen kan du använda potatisskalare eller en osthyvel. Ringla på lite god olivolja och lite balsamvinäger.
Huvudrätt
Ta oxfilén i kylen och skär 1 tournedosbit per person och låt få rumstemperatur
Ta de grönsaker du valt se till att de är skalade rensade – själv tar jag nog morötter och haricot verts och använder fina frysta haricôt verts och skalar och skär morötterna så de får ungefär samma form som bönorna. Lägg tillsvidare i kallt vatten.
Skala potatis och tärna i små kuber som till Biff Rydberg. Stek i smör och olja om du har bägge delar och krydda efter din smak. Ställ åt sidan och håll varmt
Under tiden kokar du bönor och morötter helt lätt och spola med kallt vatten så de behåller färgen.
Stek köttet precis innan det ska serveras och värm samtidigt grönsakerna i lite olivolja med till exempel lite finhackad vitlök och någon god örtkrydda.
Lägg sedan upp allt på tallrikar lite tjusigt. Din oxfile, potatisen i en fin liten hög eller ring och grönsakerna.
Desserten
Gör en alldeles klassisk fruktsallad med den frukt du kan få tag på. Om du vill servera med en sked glass eller ät det bara som den är och njut att fräsch frukt. Om man vill kan man ju köra bara citrus, t ex apelsiner blod och vanliga, clementiner och grapefrukt och filea frukterna så att du inte har några hinnor kvar och servera i portionsskålar. Finns inte det kan man kanske använda lägenheten eller stugans kaffekoppar eller liknande.
Så vill jag önska gott slut och ett gott nytt år.
Är du nyfiken att prova några av Foodtwist produkter och handlar i vår webbshop kan du få fraktfritt om du i kassan anger kod 201201. Erbjudandet gäller fram till 31 Januari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar