onsdag 14 december 2011

Risotto - med tomat och bacon

Risotto är alltid en härlig rätt, både till vardag och fest. Min absoluta favorit är svamprisotto och då allra helst med Karl Johanssvamp men jag gillar även andra varianter på risotton.
Nu senast blev det en tomatrisotto med bacom som jag gjorde så här

Ingredienser
2 dl risottoris, Arborio, Vialone eller Carnaroli. Personligen brukar jag använda Arborio mest
1 stor bananschalottenlök, finhackad
1 morot finhackad
1 msk tomatpuré
ev 2 -3 msk vitt vin
1 l buljong cirka
250 g bacon eller pancetta i bitar
1 burk krossade tomater av god kvalitet
2 - 3 msk Fynbos tomato o pepper savouring
1/2 dl hackad slätbladig persilja
Parmesanost

Smält lök och morot i olivolja tillsammans med hälften av baconet på ganska låg värme. Rör i riset och låt det bli genomskinligt. Därefter höjer du temperaturen tillfälligt och tillsätter först tomatpuren så den bränns lite och sedan vinet. Rör hela tiden. Sänk värmen igen, Därefter tillsätter du buljong i omgångar och rör med jämna mellanrum. När risotton är nästan klar så häller du i tomaterna och låter koka in. Rör också ner savouringen. Den ger extra smak och rundar av det hela. Under tiden steker du resterande bacon knaprigt och låter det rinna av på hushållspapper.
När risotton är klar och lagom krämig rör du ner lite smör och så mycket parmesanost som du gillar. Toppa med persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Servera i djupa tallrikar med extra parmesan för den som vill ha det. En grönsallad till är gott.
Vill du ha vin till passar en sydafrikansk Pinotage bra.

Fynbos Savouring säljs i Foodtwist webshop eller i utvalda delikatessbutiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar