onsdag 28 november 2012

Pulled pork: på ett väldigt enkelt sätt

I helgen var vi på en rysligt trevlig Brunch, där serverades bland annat tunna rostade skivor av surdegsbröd med pulled pork och fint garnyr - t ex tunna strimlor av vit rättika. Det fick mig att längta efter att göra det själv och när det sedan var så att det var extrapris på fläskkarren så kändes det ganska naturligt att det var definitivt dags för det.

Här i Stockholm var det och är fortfarande kvalifcerat skitväder så då kändes det också som riktig comfort food för en middag.

Efter att ha tittat på ett antal recept på nätet av det samt i någon eller några tidningar där man haft med det slog det mig att den Dreamsauce som Foodtwist importerar från Fynbos fine foods borde vara super till det här. Så så här gjorde jag min pulled pork

1, 2 kg fläskkare (mellan 1 till 1,5 kg funkar utmärkt
1/2 flaska Dreamsauce
4 smålökar
4 vitlöksklyftor
2 chipotlechillies
1/2 dl vatten.
1 - 2 msk whisky
salt och peppar
ev lite chiliflakes

Värm ugnen till 125 grader
Tag en stekgryta och slå i en bottenskyla vatten. Stekgrytan ska vara tjockbottnad och ha lock. Har du en knopp som inte tål ugnen (som t ex på en le Creusetgryta) så kan du linda dubbel aluminiumfolie runt knoppen så har du skyddat den.
Lägg i steken och gnid in den i generöst med Dreamsauce.
Mortla 2 chipotle, strö det över steken
Skiva lök och vitlök och strö över steken
Sätt in i ugnen med locket på och låt steka 4 - 5 timmar. Kolla av steken någon gång och ös den gärna. Skulle det torka ut så späd med lite vatten.
Tag köttet ur grytan och låt det svalna något sedan drar du sönder det med en gaffel och lägger tillbaka det i grytan i såsen som är där. Blanda alltihop och smaka av med whisky, salt, peppar och eventuellt lite chiliflakes om du vill ha extra sting. Det är inte vackraste maten men rysligt gott och godare blir det om du låter det stå och mogna lite och sedan värmer på det när det är dags att äta.

Vi serverade det med potatisklyftor, rostad majs, tomat och sallad samt en klick gräddfil med lite svartpeppar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar