torsdag 6 september 2012

Lax och linssallad - vardagsmat du kan bjuda gäster på

Det eviga bekymret - du slutar jobbet, behöver handla, kommer hem och alla är vrålhungriga. Ändå vill du servera riktig mat. Grillad lax med linssallad är just en sådan rätt som är enkel och kvick att laga och då du kan köpa lax i portionsbitar väldigt enkel att beräkna. Men har din butik en fiskdisk köp en bit färsk fisk och dela upp den i egna portionsbitar. Det blir godare och saftigare. Överhuvudtaget när du köper lax eller annan fisk se till vad det är för någon du köper - gå inte alltid efter priset för man kan verkligen lura sig själv. Bättre kvalitet smakar mer och smakar det mera blir du mätt lite snabbare och äter inte lika mycket.


Till 4 personer
800 g laxfile
saften från ½ citron
olivolja
salt och peppar
lite färsk rosmarin
3 dl Beluga eller Puylinser
4 – 5 tomater eller 250 g cocktailtomater, gärna Romantica
3 mogna avokado
olivolja – neutral eller med timjan
salt och peppar
färsk basilika och/eller färsk timjan
Skär upp portionsbitar av laxen och låt marinera en stund i olivolja, citron, salt, peppar och några rosmarinkvistar.
Skölj och koka linserna enligt anvisning på paketet. Normalt är det en koktid på 15 – 20 minuter. Häll av kokvattnet och skölj en gång till. Blanda med hackade tomater – eller klyftade om du använder cocktailtomater och avokado. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja. Det blir väldigt gott med Azadas timjansolivolja till.

Hetta upp en grillpanna och grilla laxbitarna på hög värme så du får fin grillyta men en kärna kvar i mitten.

Servera laxen, linssalladen och lite sardinkräm, ät och njut. Avrunda med en grön sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar