lördag 23 juli 2011

En enkel förrätt - Rödbetscarpacchio

Igår hade vi en liten familjemiddag och vi skulle ha en förrätt. Jag gjorde då en gammal favorit som jag tycker passar i de allra flesta sammanhang.  Det är en rödbetscarpacchio med pinjenötter. Den blir vacker och färgstark och den är just så lätt som jag tycker att en förrätt ska vara – en liten aptitretare samtidigt som den stillar den värsta hungern. Just nu är det ju extra trevligt när rödbetorna är i säsong.
Så här enkelt är det. 
Koka i god tid 1 mellanstor rödbeta per person (du kan också använda gul- eller polkabetor). Skala dem efter kokningen och låt dem svalna.
Rosta pinjenötter i en liten aning olja i en mellanhet panna. Rör regelbundet då blir de mer jämnt gyllene och bränns inte så lätt – låt torka på hushållspapper.
Lägg upp ruccola på tallrikar och skiva sedan rödbetorna tunt. Lägg upp dessa över ruccolan som en mosaik. Strö över pinjenötter.
Några varv med pepparkvarnen, lite flingsalt och lite ringel med en god olivolja, kanske t o m en citronolivolja.
Servera
Vill du göra detta till en lyxrätt kompletterar du med en skiva ankleverpaté eller motsvarande. Det finns bland annat en fantastisk svensk kycklingleverpaté som jag hittat bl a på NK i Stockholm som är jättegod till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar