måndag 14 november 2011

Rödbetssoppa

Nu när det börjar bli kallare på dagarna så gillar jag soppa. Gillar egentligen alltid soppa men ibland så tror jag att resten av familjen inte tycker det är riktig mat. Men visst är det det.
En favorit är röbetssoppa - dels gott och enkelt att göra och så är den så vacker i färgen.
Så här gör jag min version av det


200 g rökt sidfläsk i tärningar
2 morötter
1 klyfta vitkål
1 lök
1 msk tomatpurè
8 mellanstora rödbetor
1 1/2 - 2 liter buljong
chili, gärna Nproducts
salt och peppar, Nproducts
Verlaque Balsamic tomato splash, ca 1/2
Skala morötter, kål och lök och riv dem grovt. Använd gärna den grövsta skivan på en matberedare.
Skala rödbetorna och riv alla grovt utom en som du sparar till slutet.
Fräs sidfläsket och tillsätt sedan morötter, kål och lök och smält dem.
Tillsätt därefter tomatpurén och bränn av den. Den får då en mera intensiv och rundare smak.
Häll i rödbetsrivet och rör om alltihop och häll sedan på buljongen.
Värm på och låt sjuda i ca 30 minuter och smaka sedan av med chili, salt och peppar och tomatsplashen.
Precis innan servering river du den sista rödbetan fint och häller ner i soppan.

Häll upp soppan i tallrikar och servera och låt folk toppa  med gräddfil eller creme fraiche. Servera gärna en varm ostsmörgås till. Surdegsbröd, riven ost och lite cayenne och paprika pulver ca 5 minuter i ugnen under grillelementet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar