måndag 25 april 2011

Ramslök

Ramslök har jag någon gång varje vår köpt i butiken hemma i Stockholm. Det har alltid känts ganska lyxigt för ingen kan komma och säga att det är billigt där.
Nu i år har jag firat påsk i Skåne och hemma hos min syster serverade hon det i en sallad med lättrimmad lax. Jättegott. När vi pratade om det så berättade hon att de plockat det helt nära hemma och det växte hur mycket som helst - så efter huvudrätten gick vi ut och plockade. Och mycket riktigt det växte massor och var lättplockat så på några minuter hade jag en stor påse att ta med mig.
Efter det har jag testat att laga lite mera med ramslöken och inte bara strimla ner den i sallad. Har provat att fylla en lammstek med den men det blev inte så gott - det blev mera som besk spenat eller mangold. Godare blev det att strimla det fint och hastigt vända det i varm panna med olivolja och fint tärnade skalade och urkärnade tomater.
Allra bäst blev det när jag mixade den med olivolja och sedan rörde ner lite creme fraiche, smakade av med salt peppar och chili. En härlig gegga som vi åt till lamm. Tror faktiskt att den röran dessutom skulle vara ännu bättre till lite lax.
Och allra allra bäst var det att ha plockat ramslöken själv - så tack kära syster för att du visade mig. Jag tror jag kör förbi och plockar lite till innan jag kör upp till Stockholm. Då provar jag den nog i en grön risotto - kanske med lite grön sparris och känner mig hur vårlik som helst

Skulle tro att du i det här receptet bara kan byta ut ruccolan mot ramslök och istället för haricot vert använda sparris. Smaklig vårspis!

2 kommentarer:

  1. Hej Kerstin! Får jag fråga var man kan hittar ramslök i Stockholm? Jag menar plocka :)

    SvaraRadera
  2. Jag har bara plockat det i Skåne och då hittat det i diken och motsvarande.Så tyvärr vet jag inte.

    SvaraRadera