onsdag 23 april 2014

Skaldjurspasta

Det är alltid med en viss nostalgi jag lagar skaldjurspasat, allra första gången jag var ute på date med min blivande make var vi på ett ställe som serverade enorma portioner pasta och deras skaldjurspasta var ett av deras paradnummer! En och annan kanske minns La Stalla på Upplandsgatan i Stockholm från 80-talet. Man kunde få god mat redan då. Min 2014 version är nog inte så annorlunda.
Som ingredienser använde jag följande till 4 personer. Tänk gärna lite extra på grönsakerna - köper du fina och goda skaldjur så tycker jag det är synd att fuska med dessa utan köp fina, gärna ekologiska grönsaker.
1 nät blåmusslor
6 småbläckfiskar
8 havskräftor
6 tomater
1 dl vitt vin
1 fänkål
3 färska lökar
vitlök
Chiliolivolja
Olivolja, gärna Andante Mezzo
Linguine eller Spaghetti, ca 360 - 400 g
Salt, peppar och chiliflakes
Persilja och basilika

Jag började med att lägga bläckfisken som jag skar i lite mindre bitar i lite Chiliolja från Azada. Lyxigt att lägga dem i fin olivolja men det här tycker jag man ska se som en festrätt.

Separat kokar jag upp en stor kastrull med vatten för pastan.

Sedan tvättade jag musslorna och tog bort alla som inte stängde sig. Här är jag ganska petig - hellre en färre än att någon blir magsjuk. Därefter plockad jag fram min gamla wokgryta och hettade upp Andante mezzo i den tillsammans med ett par hackade vitlöksklyftor. Ner sedan med alla musslorna och efter en eller två minuter häll på det vita vinet. Plocka därefter upp musslorna efterhand som de har öppnat sig och spara tills senare. Spadet som blir över häller du av och sparar också.
Nu är det dags för grönsakerna. Värm fräsch olja och låt tunt skivad lök och fänkål smälta och lägg sedan i tomaterna i ganska stora bitar. Vad gäller tomaterna tycker jag man kan välja om man vill ha skalet med eller inte. Blir naturligtvis finare om man skållat och skalat först men det blir bra ändå.
Låt det här stå och puttra till en sås och häll sedan på spadet efter musslorna.

Under tiden har pastavattnet koka upp. Koka din pasta på den tid som står på paketet. Och ja - jag använder torr pasta inte färsk - jag tycker faktiskt den har oftast bättre spänst och är oftast helt enkelt godare. Inte alltid men oftast.

Nu har jag en tomatsås - den smakar jag av med salt peppar och chiliflakes. Separat hettar jag upp en stekpanna och fräser bläckfiskbitarna i sin chiliolja - behövs inte mycket tid för detta, 2 - 3 minuter.

När pastan är färdigkokt häller jag av pastavattnet och rör ner pastan i tomatsåsen. Därefter blandar jag in musslorna och bläckfisken. Slutligen hacka persilja och rivna basilika blad. Kanske behöver du dra på lite mer kryddor. Slutligen toppar du med havskräftor som du inte har gjort något alls med utom att delat på längden.

Sedan är det bara att servera. Se gärna till att gästerna är på plats för självklart är detta en rätt som är allra godast helt nylagad - du kan ju har försett dem med ett glas vin och låtit dem hjälpa till. Vinval till  - ett lätt rött, ett ganska friskt vitt eller rosé - välj det du och dina nära gillar. Och så självklart vatten till.

Bon appetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar