söndag 14 april 2013

Matfusket - hur kommer vi bort från det

Det här året har avslöjandena avlöst varandra om olika typer av matfusk. Det började med oxfilén som var fläskfilé.Sedan kom hela hästköttskandalen. Så rapporteras det om fisk som inte är den fisk man tror det är. Det har varit tårtor med bakterier och förmodligen en hel del jag har missat

Att fusket är så konsekvent utbrett är djupt sorgligt. Man kan tappa förtroendet för mycket mycket mindre. Det är också oerhört respektlöst gentemot konsumenterna. Det är det allra minsta man kan begära att vi får det vi tror vi köper och inte något annat man har fixat till.

Varför har det blivit så här? Är det bara jakten på låga priser och större vinster? Och hur länge har det varit på det här sättet. Hur många har känt till det och hållt käften för att de känt att de sjäva var inblandade eller själva hade mer att vinna på att inte se, inte höra, inte tala.

Som livsmedelsimportör är det här naturligtvis en extra viktig fråga. Äkthet, naturligt känns viktigare än någonsin och att få kontakt själv direkt med producenterna.

Som konsument tycker jag också att vi har ett ansvar - försök att välj produkter med ansvar. Låt maten kosta så mycket att du känner dig trygg. Ta ditt ansvar och försök laga din egen mat så mycket som möjligt. Lär dig om råvaror och behandla dem på ett bra sätt.Tänk på att du inte måste ha finbiten på köttet utan kan använda de andra delarna också och få fram mycket mera smak. Prova med kryddor och smaksättare för att variera din mat. Utnyttja att vi har så många grönsaker med så många härliga smaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar