onsdag 13 mars 2013

Pasta med lax och prosciutto

Det här är superenkelt att fixa till.och tar inte längre tid än det tar att koka pastan. Med andra ord perfekt en vardagkväll när alla är hungriga och maten ska snabbt på bordet. Det här tycker jag också är ett typiskt exempel på att det går utan problem att laga juste riktig mat hemma utan mer jobb än vad det går att stå och vänta på hämtmaten eller värma något från en färdigpack. Dessutom ger det betydligt mer njutning i vardagenTill 4 personer har jag räknat med följande
300 g laxfilé
2 msk citronolivolja
Peppar och salt
70 - 80 g tagliatelle av god kvalitet per person.
2 dl creme fraiche
1 handfull hackad bladpersilja
1/2 kruka basilika handriven
4 skivor prosciutto, grillade
chiliflakes

Mängden pasta beror mycket på hur hungrig man är men när jag en gång i tiden arbetade med just pasta räknade vi 70 g per person. Min uppfattning är att har man pasta av god kvalitet gjord på italienskt durummjöl så räcker det långt. Men är du ung och tränar mycket skulle jag kanske gå upp lite i mängd.

Skär laxen i kuber, salta och peppra och vänd ner i 1 msk citronolivolja
Koka pasta enligt instruktionerna på paketet.
Värm ugnen till 200 g och grilla prosciutton eller gör det i en stekpanna med mycket, mycket lite olja. Låt torka av på hushållspapper
Grilla laxen i stekpanna när du lagt i pastan. Se till att du behåller en rå kärna i mitten
Värm creme fraichen med 1 msk citronolja och den hackade persiljan. Är den tjock kan du späda med en eller två msk av pastavattnet.
Häll av pastavattnet och häll ner pastan i creme fraiche såsen och häll upp i en varm serveringsskål. (jag brukar göra så att jag låter kokvattnet gå vägen via serveringsskålen så blir den varm på ett kick).
Lägg på laxbitarna och blanda och strössla på prosciutton och de rivna basilikabladen. Toppa med lite chiliflakes.
Servera bums med en god grönsallad.

På tal om prosciutton så var lite varsam när du handlar sådan. Många av de billigare är väldigt tjocka skivor så de räcker inte långt. Köp i en manuell disk eller hos en specialist och be att få tunna skivor. På det sätter får du det fräschare och det räcker längre och blir inte ett dugg dyrare - bara godare! På många ställen kan du dessutom få det vaccat om du inte ska använda det med en gång när du handlar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar