söndag 24 februari 2013

Helgpyssel - göra egen fylld pasta

I flera, flera år har jag tänkt att jag måste testa det här med att göra egen ravioli, agnolotti eller tortellini. Formen är kanske inte det viktigaste utan egentligen - att göra egen fylld pasta och få ihop de små knytena.

Tidigare har vi haft en pastamaskin som maken fick i 30 årspresent men plasten sprack förra året i delar av den så det var bara att säga hej då till den. Gjorde kanske inte så mycket för det enda vi använde den till var att någon gång göra tagliatelle som i och för sig blev jättegott.

Nu skulle jag alltså göra för hand helt och hållet.

Började med att göra fyllningen
250 g kalvfärs
100 g lufttorkad skinka, mkt finhakcad
1 msk ströbröd eller panko
50 gr färskriven parmesanost
2 msk buljong
en liten nypa riven muskotnöt
1 msk finhackad persilja
salt och peppar

Stekte färsen och hällde över i en skål. Blandade sedan med övriga ingredienser. Kör desedan med en mixerstav så att blandningen blir mycket finfördelad.  Ställde åt sidan.

Pastadegen
300 g durummjöl
3 ägg

Blandas och knådas tills du har en riktigt smidig deg. Jag gjorde så att jag började i en skål men så fort det började binda ihop sig övergick jag till att arbeta på köksbänken. Knådande ska vara ordentligt. Rena styrketräningsövningen för armarna trots att det är en liten deg. Räkna med ca 10 minuter. Du kan för att få degen lite smidigare tillsätta lite, lite mjölk. Ungefär en halv matsked. Låt degen vila några minuter.

Kavla så ut degen så tunt du bara kan - du ska helst nästan kunna se igenom den. På den här mängden delade jag upp den i 2 delar. Därefter använde jag en stansform för att ta ut cirklar.

Fylla och fästa ihop
Med en liten klutt av fyllningen på varje cirkel och sedan vika ihop dem och pressa ihop dem med hjälp av en gaffel. Degen är såpass stum så försöker man göra det bara med fingrarna så vill det inte riktigt fästa.Och så blir det lite fint med gaffelmärkena också.

Det här tar en stund och det är viktigt att det fäster ihop ordentligt så att inte den goda fyllningen rinner ut sedan när du ska koka de små knytena. Så här blev mina små knyten innan kokningen. Själva kokningen som vanligt när det gäller pasta. Rikligt med välkokande och välsaltat vatten. Koktiden för mina knyten blev ca 3 minuter. När de började flyta upp till ytan var de klara. Sedan var det bara att äta. Vi hade bara lite olja (Azadas timjansolja blir god på) på men du kan med denna fyllning mycket väl ha en tunn gräddsås. Det vill säga smält en klick smör, låt några salviablad steka i smöret ca 5 minuter, häll på lite grädde och smaka av med salt och peppar och kanske en liten aning cayenne.

Oavsett om du äter dem bara med lite olja eller med gräddsås så servera med nyriven parmesanost och ställ fram pepparkvarnen på borden så var och en kan ta sig något varv med kvarnen.
1 kommentar:

 1. Hej, Jag heter John från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
  1 till 10.

  Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

  Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

  Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

  Vi skulle älska att du deltar med några recept som. Look Amazing!


  Vänlig hälsning,


  http://www.Fooduel.com

  SvaraRadera