söndag 6 januari 2013

En riktig klassiker - Wienerschnitzel

Jag tycker att det är roligt att ibland laga riktiga klassiker. Nu efter 3 veckor när hela familjen varit hemma så var det plötsligt bara maken och jag som skulle ha middag. Efter att varit i butiken kom jag hem med ett par fina kalvschnitzlar och så var tanken född att testa att göra klassisk wienerschnitzel till middag.
En utmaning för mig måste jag säga då vi har en kvarterskrog i närheten som gör det alldeles utmärkt. Jag minns också när jag i min ungdom en sommar arbetade i Wien och där var wienerschnietzeln parametern på restaurangen - var den tillräckligt bra och var priset tillräckligt bra. I Österrike säger man att man ska få den så torr i ytan att du ska kunna sätta dig på den utan att få flottfläckar. Det har jag aldrig vågat testa. Eller haft lust att testa.
Nåväl jag började med att förbereda mina "pommes" till. Att göra riktiga friterade gör jag sällan hemma men ganska ofta skär jag potatisen i pommes frites stavar och vänder dem i olja och kör med flingsalt i ugnen på hög värme, ca 230 grader på bakplåtspapper. Och så rör jag om någon gång under bakningen, det brukar ta ca 25 minuter för potatisen att bli klar.
Att steka wienerschnitzeln är ju något som går ganska snabbt och även förberedelse arbetet. Se till att köttet är rumstempererat, salta och peppra köttet ganska generöst. Vänd det sedan först i vetemjöl, sedan i ett ihoprört ägg och till sist i osötat ströbröd eller panko. Därefter stekte jag köttet direkt på medelvärme i generöst med rapsolja (eller någon annan neutral olja). Här ska du ha så mycket fett så det nästan är så du friterar den. Det blir godare och krispigare och efteråt kan du lägga den på hushållspapper någon minut för att torka bort överflödigt fett.


Sedan är det bara att servera direkt med en skiva citron på toppen. Personligen bryr jag mig inte om ansjovis  eller kapris till och inte heller de gröna ärtorna. Däremot en stor fräsch grönsallad på ren sallad med krispiga blad och en dressing med olivolja, balsamvinäger och salt och peppar. Det är gott med lite syra på dressingen till salladen här tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar