fredag 20 april 2012

Hemmagjord pizza - inte bara fredagsmat hos barnfamiljen

Jag måste säga att jag är pizzanörd och tycker det är så jättegott. Vet - det är inte nyttigt, det är fett, det innehåller en massa kolhydrater, det är junkmat osv. Men faktiskt med handen på hjärtat - om du gör din pizza själv så kan du faktiskt styra det här och sedan måste du ju inte äta det stup i kvarten. Men visst är det gott en fredagkväll när det är regnigt och ruggigt ute och du inget annat vill än kura ihop dig och hoppas att det är något bra på TV. Tänk dig att få unna dig att vara en riktig coachpotato.

Såhär gör jag min pizza

10 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
2 msk olja
Bakvetemjöl special eller dinkelmjöl

Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Försök hålla degen så lätt som möjligt - precis så den inte kladdar. Exakt hur många del mjöl som går åt kan bero på lite, hur torrt ditt mjöl är och om du bearbetar den för hand eller i en matberedare.
Låt jäsa i ca 20 - 30 minuter eller 2 timmar i kylen.

Kavla ut på bakplåtspapper så tunt du bara förmår. Antingen gör du 2 stora pizzor (2 plåtar) eller så låter du var och en göra sin egen pizza.
Värm under tiden plåtarna i ugnen(250 grader) - det blir mycket bättre resultat då.

Sedan lägger du på tomatsås, dina ingredienser och mozarella. Lägg ganska tunt med mozarella så inte osten börjar dominera. Jag brukar köpa riktig mozarella och riva själv istället för att köpa färdigriven ost.

En enkel och god tomatsås är att smälta 1 mycket finhackad lök, 1 finhackad vitlöksklyfta och en liten bit fintärnad morot i god olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater av god kvalitet. Blanda ner lite örter som rosmarin, oregano och eller timjan och kanske någon persiljestjälk samt lite chili, färsk eller torkad och låt puttra en kvart. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.

Vad ska du sedan lägga på pizzan. Det är helt upp till var och en. Rostad zucchini eller aubergine är gott, svamp förstås, sardeller eller god korv eller skinka. Oliver, lökringar, kapris - ja det är verkligen humöret, kassan och vad man har hemma som får styra.  Har du några goda förslag får du gärna dela med dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar