tisdag 17 januari 2012

Moules frites - musslor och pommes frites

Denna belgiska nationalrätt som vi så starkt förknippar med bistros och brasserier. Men så enkelt och gott att göra en variant av det hemma. Härligt kvällsmys.
Det här behöver du för 2 personer – dubblera för 4

Till musslorna
1 nät musslor
1 dl vin
1 bananschalotten lök
1 vitlöksklyfta
Salt och Peppar
Ev ngt chili
Finhackad persilja

Till potatisen
3 – 4 potatisar
Salt

Till majonäsen
1 äggula
1 tsk fransk senap
Olivolja efter smak
Ev lite citronsaft eller vinägerBörja med att skrubba musslorna och kasta alla som är sönder eller inte sluter sig

Skär potatisen i pommes frites stavar och lägg på bakplåtspapper med lite olja och rör runt så att alla får olja på sig. Salta – använd gärna Nproducts salt med kvarn så får du havssalt men inte så väldigt grovt. Sätt in i varm ugn, ca 230 grader, 20 -25 minuter.

Dags för majonnäsen. Du lägger äggulan och senapen i en hög smal skål och rör om. Häll sedan på olja försiktigt lite i taget under intensiv omrörning. Jag brukar använda vispen till min mixerstav – då blir majonnäsen både ljus och tjock. Här kan du leka med vad för olja du använder, ren olivolja, olivolja med smak av vitlök eller chili eller citron. Det är verkligen en fråga om vad man är sugen på för dagen.

Nu till musslorna. Finhacka schalottenlöken och vitlöken och smält i lite olja. Häll sedan på vinet och låt småkoka någon eller några minuter. Salta, peppra och lägg i musslorna. Koka tills alla musslor har öppnat sig. Det brukar inte ta mer än drygt 5 minuter. Lägg upp musslorna i en stor skål. Sila av buljongen och servera vid sidan om.

Tillsist lägg upp pommes frites och servera till musslorna med majonäs. Ett gott bröd kan vara trevligt att ha till också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar