fredag 20 september 2013

Krabbpasta - perfekt till fredagskvällen

Denna veckan har verkligen hösten kommit och genast känns det som man vill ha lite mera "comfort food". Trots alla rop om kolhydraters farlighet så tycker jag pasta är bra mat. Men jag är petig när jag väljer pasta och kör uteslutande med de bästa italienska märkena. Det gör att det inte blir så klibbigt, dvs det blir inte så stark stärkelseutfällning och dels är de oftast gjorda av italienskt durum som är hårdare än annat durummjöl, t ex amerikansk. Dessutom använder italienarna en teknik där de skär kornet mer än mal det vilket också bidrar till att höja kvaliten.

Så här i skaldjurstider kan man ju då unna sig en härlig krabbpasta. Jag gör den själv ofta så här års.
Till 4 personer går det åt följande
1 stor krabba - minst ett halvkilo
olivolja
2 stycken spansk peppar
1 bananschalottenlök, ganska stor
1 - 2 vitlöksklyftor
1 stor påse spenat
1 dl creme fraiche
salt, peppar
ca 80 g pasta per person i torrvikt, spaghetti eller linguine


Koka upp pastavattnet. När vattnet kokar saltar du det och lägger i pastan. Koka det max den tid som står på paketet så blir det fint al dente.
Under tiden rensar du krabban, ta vara på både det i skalet, klorna och benen.Bryt ner det till lite lagom bitar
Hacka lök, spansk peppar och vitlök och fräs det lite i olivolja i en traktörpanna
Lägg därefter i krabban och fräs 1 - 2 minuter
Lägg i spenaten och låt den smälta ihop
Därefter häller du på 1 dl creme fraiche och låter allt puttra någon minut eller 2.
Smaka av med salt, peppar och om såsen är för mild lite chiliflakes. Vill du ha mera sås eller tycker att såsen är för tjock späd med lite av pastavattnet.
Blanda den nykokta pastan och krabbsåsen och servera genast.
Att dricka till  - ett gott glas vin, vitt torrt eller ett ganska lätt rött, t ex en chianti. Eller varför inte en fyllig lager. Öl och krabba är gott tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar